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1) Q: What is the new insurance disclosure requirement? 
 
 A: Under a new Rule of Professional Conduct, a lawyer who does not have 
professional liability insurance must inform a client, in writing, at the time of the 
engagement, that the lawyer does not have such insurance.   
The rule’s key provisions are:  
(1) written notification that a lawyer does not have professional liability insurance must 
be made at the time a client hires the lawyer, if it is “reasonably foreseeable” that the 
representation will exceed four hours;  
(2) if the insurance coverage later lapses during the representation, the lawyer must 
inform the client in writing within 30 days of the time that the lawyer no longer has 
insurance;  
(3) the rule does not apply to a lawyer who is employed as a government lawyer or as 
an in-house counsel when that lawyer is representing a client in that capacity;  
(4) the rule does not apply to legal services given in an emergency to avoid prejudice to 
a client’s rights or interests; and  
(5) the rule does not apply if the lawyer previously informed the same client that the 
lawyer does not have insurance.  
Note that the rule is limited to situations in which a lawyer does not have professional 
liability insurance for an engagement that reasonably foreseeably will exceed four 
hours, and that the rule only requires a disclosure in writing from the lawyer to a client.  
In addition, disclosure is required regardless of the nature of the lawyer-client fee 
agreement and thus includes flat fee and contingency fee arrangements as well as 
hourly fee arrangements. 
 
 
2) Q: When does the new insurance disclosure requirement become 

operative? 
 
 A: The rule was adopted by order of the California Supreme Court dated August 
26, 2009 to become effective on January 1, 2010.  
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3) Q: Does the new insurance disclosure requirement apply if a lawyer does 
not have his or her own professional liability insurance, but is nonetheless 
covered by the professional liability insurance policy of another person or 
entity? 

 
 A:  If a lawyer is covered by professional liability insurance – for example an 
insurance policy of an employer or other entity – then disclosure is not required under 
the rule, even though the lawyer does not have his or her own insurance or is not the 
individual policy holder.   
 
 
4) Q: What if a lawyer has professional liability insurance at the time of the 

engagement and also throughout the lawyer’s performance of the services 
contemplated, but thereafter the lawyer does not renew the policy or the 
policy otherwise lapses or terminates prior to any professional liability 
claim being asserted by the client against the lawyer? 

 
A:  The rule imposes a disclosure obligation if the lawyer no longer has 

professional liability insurance “during the representation of the client.”  Thus, it is 
necessary to analyze whether the lawyer is still representing the client, e.g., if some act 
remains to be done in relation to the representation.  If the lawyer has completed the 
engagement and communicated this to the client, no disclosure would be required.  
However, if the engagement has not been closed, or if further action by the lawyer or by 
a court or agency is anticipated, then it might be asserted that the client’s representation 
remains pending and therefore written disclosure is required under Rule 3-410(B).  
Moreover, if the terms of a lawyer’s retention agreement leave the scope of 
representation open-ended in order to handle future matters for the client on an ad hoc 
or as needed basis, or for any other reason, the lawyer assumes an obligation of 
ongoing compliance with Rule 3-410 until the client’s representation comes to an end. 
 
 
5) Q: What happens if the operation of the terms of an insurance policy 

results in only nominal coverage (i.e., less than $100) at a certain point of 
time during a client’s representation?  

 
 A: If a lawyer has insurance at the time of the client’s engagement of the lawyer, 
then disclosure is not required.  The rule does not specify any minimum amount of 
indemnity that must be available to protect a client.  However, a lawyer’s general 
obligation to maintain good client communication militates in favor of informing a client if 
that client has a mistaken belief that coverage is present in some specific amount.  Also, 
if coverage drops to zero, then the lawyer no longer has insurance for purposes of the 
rule, requiring the lawyer to make disclosure to the client under paragraph (B) of Rule 3-
410.  
 
 



6) Q: Isn’t there an existing insurance disclosure requirement imposed by 
statute? 

 
 A: No.  From January 1993 until January 2000, statutes in the Business and 
Professions Code contained provisions requiring disclosure of lack of insurance in 
written fee agreements.  These former insurance disclosure requirements were 
repealed by their own terms on January 1, 2000.  As discussed in question 10 below, 
unlike the former statutory requirement, the new rule does not require that the written 
disclosure be included in the lawyer’s written fee agreement, but the fee agreement may 
contain the required disclosure.  
 
 
7) Q: Is a lawyer subject to discipline for failure to comply with the new 

insurance disclosure requirement? 
 
 A: Yes, failure to comply with the new rule subjects a lawyer to discipline (see, 
generally, Business and Professions Code §6077). 
 
 
8) Q: Is California the only state with an insurance disclosure rule for 
lawyers? 
 
 A: No.  As of November 2008, when the new rule was submitted by the State Bar 
to the California Supreme Court for approval, the State Bar reported that twenty-four 
states had adopted an insurance disclosure rule.   
 
9) Q: What about lawyers who practice as a law corporation or LLP, or a self-

insured lawyer? 
 
 A: The former statutory insurance disclosure requirement expressly addressed 
the financial responsibility standards imposed on certified law corporations and an 
option for self-insurance of non-law corporation practitioners by filing with the State Bar 
an executed copy of a written agreement guaranteeing payment of all claims against an 
attorney (see the 1999 version of repealed Business and Professions Code 
§6148(a)(4)(A), (B) and (C)).  In contrast, the new rule requires that services be covered 
by a policy of insurance and does not include an exception for self-insurance or a law 
corporation that does not have insurance.  Similarly, the new rule does not include an 
exception for a Limited Liability Partnership (LLP) that does not have insurance. 
 
 
10) Q: Do lawyers have to submit a copy of their insurance policy or any other 

proof of compliance to the State Bar?  
 
 A: No.  The new rule is different from the former statutory insurance disclosure 
requirement that included a self-insurance option with a State Bar filing requirement for 
the lawyer’s executed written guarantee of payment of all client claims.  The new rule 



does not provide for a self-insurance compliance option and there is no filing 
requirement. 
 
 
11) Q: Does the Bar offer a form or template for complying with the new rule? 
 
 A: Comment [2] and Comment [3] to the rule provide compliance language for 
the disclosure requirement.  Although written disclosure may be included in a written fee 
agreement, it is not required.  To provide a sample disclosure in a written fee 
agreement, the State Bar is considering a possible addition to the Bar’s current sample 
written fee agreements. 
 
 
12) Q: Does the new rule apply to services rendered on a pro bono basis? 
 
 A: Yes, the rule applies as there is no exception in the rule for services rendered 
on a pro bono basis.  However, note that if the pro bono services are covered by 
insurance because, for example, the lawyer is providing services under the auspices of 
a non-profit legal services program with insurance that covers the services being 
provided by participating lawyers, then no disclosure would be required under the rule 
even though the lawyer is not the insurance policy holder.  (See also, question 3 
above.) 
 
 
13) Q: Does the exemption covering all government  and in-house work apply 

to any and all legal services performed by such lawyers, including  work 
performed for non-employer clients whether for additional compensation or 
pro bono ? 

 
 A: No, see Comment [4] to the rule.  The rationale for the exception extends only 
to services rendered in the course and scope of a lawyer’s government or in-house 
employment.  Therefore, government or in-house lawyers must comply with the new 
insurance disclosure requirement when performing legal services for a client outside the 
scope of the government or in-house employment. 
 
 
14) Q: Is the new rule retroactive such that a lawyer is required under the rule 

to provide disclosure to relevant existing clients when the rule became 
effective on January 1, 2010? 

 
 A: No.  The issue of application of the rule to existing clients was specifically 
discussed by the Insurance Disclosure Task Force.  The proposed rule originally 
circulated for public comment would have required notice to “existing clients” within 30 
days of the effective date of the new rule, but that concept and the implementing 
language was deleted in response to public comments.  Accordingly, Comment [1] to 
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the rule clarifies that the disclosure requirement applies with respect to “new clients and 
new engagements with returning clients.”  
 
 
15) Q: Rule 3-410 contains an exception (E) “where the member has previously 
advised the client under Paragraph (A) or (B) that the member does not have 
professional liability insurance.”  Does this mean that so long as a given client 
has been advised appropriately at any earlier time, including at a time prior to the 
effective date of Rule 3-410, no further disclosure is needed to comply with the 
rule? 
  

A:  No.  By its terms, this exception requires that the prior disclosure must have 
been made “under Paragraph (A) or (B)” of Rule 3-410.  Because Rule 3-410 was not 
effective until January 1, 2010, disclosures made to clients before that date would not 
be in compliance with the rule itself.  As discussed in question 14 above, effective 
January 1, 2010, the disclosure requirement in Rule 3-410 applies with respect to “new 
clients and new engagements with returning clients.”  Although disclosures made to 
clients prior to the effective date of Rule 3-410 might be consistent with the public policy 
underlying the rule, it is not clear that such disclosures would constitute substantial 
compliance with the rule.  In contrast, if a required disclosure is made with respect to a 
new client or a new engagement with a returning client after January 1, 2010, then 
consistent with Paragraph (E) no additional or subsequent disclosure would be required 
to that same client during the course of that same engagement. 
 


